20 Kişiyle Seçim Olur mu? - FATMA İNCİ GÜL

16.11.2023 21:28 | Güncelleme Tarihi: 16.11.2023 21:28

121 delegenin katılım sağlaması gereken seçime, toplamda 20 delege katılıyor ve çarşaf liste ile gidilen seçimi kazanmış oluyor.

Bu kadar kolay mı?

Evet, TOBB Kadın Girişimciler Kurulu seçimine, Adana Ticaret Odası’ndan giren delegeler için bu kadar kolay.

Adana’da, iş kadınlığını tartışamayacağınız iş kadınları var.

Her ne hikmetse Adana Ticaret Odası’nın 11 kişiden oluşan Yönetim Kurulunun 7’si, önlerine getirilen bu listeye hiç bakmadan, kendilerine direktif verenlerin talimatıyla (!?) listeyi olduğu gibi oy çokluğuyla kabul ediyor.

Üstelik 121 kadın delegenin 37’si kontenjan…

Ev hanımı, işçi statüsünde çalışan, çoğunun ismini dahi duymadığınız hanımefendiler var.

Şunu belirtmek isterim ki, bu hanımefendileri küçümsemek ya da eleştirmek değil, sorun; Adana’ya, Türkiye’ye mal olmuş, iş kadınlığını sorgulamamanız gereken hanımefendileri, liste dışı bırakıp gelişi güzel sırf sözüm ona seçimi kazanmak için bu hanımefendileri yazan ve oy çokluğuyla kabul edenlerde…

Ayrıca bir şeyin daha altını çizmek isterim ki, TOBB Adana İl Kadın Girişimciler Kurulu benim için bir şey ifade etmemektedir.

Benim gibi o listeye yazılmayan, kariyer ve itibar sahibi birçok iş kadını için de öyle.

Bizlerin istemesindeki tek bir neden vardı; iş kadınlarımıza yönelik gerçekçi, istihdam yaratan projeler üretmekti.

Tabi bu süreçte, ATO, TOBB, Yüksek Seçim Kurulu’na, toplumda sosyal statü ve kariyer sahibi, ülkemize ve kentimize katma değer yaratan, istihdam sağlayan 60’ın üzerinde iş kadının imzasıyla yaptığımız itirazlar, ne yazık ki sonuca ulaşmadı.

Ve şunu çok iyi gördük ki, bu seçim YSK gözetiminde yapılmayan, her bir odanın kendi içinde yaptığı bir seçimdi.

Yani yapılan itirazların yerini bulmaması da çok doğaldı.

Halbuki bu bir seçim ise, tarafsızlığından hiçbir zaman şüphe etmeyeceğimiz YSK’ya bağlı İl, İlçe seçim kurullarının da müdahil olduğu bir seçim olmalı.

TOBB Yönetim Kurulu’na da bir önerim var;

Seçim adı altında değil de, direkt atama ile çalışma grubu da diyeceğimiz Kadın ve Genç Girişimciler Kurullarını oluşturun.

En azından bizim gibi iş kadınlarının, o kadar iş yoğunluğunun içerisinde bu kadar enerji harcamasına neden olmazsınız.

En önemlisi, ikilik yaratmaz, iş kadınlarını gereksiz rakipleştirerek gereksiz ego yaptırmamış olursunuz.

Ya fark etmeksizin tüm seçimlerinizi, İl ve İlçe Seçim Kurullarını dahil ederek yapın, ya da direkt atama yapın.

Ve itirazları değerlendirirken, tam değerlendirme yapın.

Çünkü bana gönderilen cevapta, Adana Ticaret Odası’na itiraz etmediğimiz yazılmış.

Halbuki KEP’te her şey kayıtlı.


Ayrıca;

Kadın girişimcilerin seçimlerini erkek oda ve borsa başkanlarının karışmaması, önemli bir konu olarak değerlendirilmelidir çünkü:

1. Eşitlik ilkesi: Kadınların da erkeklerle eşit haklara sahip olduğu kabul edilmelidir. Eşitlik ilkesine aykırı olarak erkekler tarafından yönetilen odalar ve borsalar, kadın girişimcilerin fırsat eşitliğini elde etmesini zorlaştırır ve kadınların iş dünyasında daha az temsil edilmelerine neden olur.

2. Kadın girişimcilerin ihtiyaçlarının anlaşılması: Kadın girişimciler genellikle farklı ihtiyaçlara ve deneyimlere sahiptir. Kadınların yaşadığı iş dünyası zorluklarını anlayan ve bu ihtiyaçlara uygun hizmetler sunabilen kadın liderlerin yönettiği odalar ve borsalar, kadın girişimcilerin başarıları için daha elverişli bir ortam sağlar.

3. Rol model oluşturma: Kadın liderlerin varlığı, genç kadın girişimciler için birer rol model oluşturur. Kadınların yönettiği odalar ve borsalar, kadın girişimcilerin başarılı ve güçlü kadınları takip etmelerini sağlar ve onlara ilham verir.

4. Çeşitlilikten yararlanma: Kadınlarla erkeklerin farklı perspektiflere sahip olduğu bilinen bir gerçektir. Kadın girişimcilerin farklı bakış açıları, inovasyon ve büyüme potansiyeli için önemli bir kaynaktır. Kadın girişimcilerin fikir ve deneyimleri, erkeklerin hükmettiği odalar ve borsalar tarafından değerlendirilmeli ve kullanılmalıdır.

5. Adalet ve temsil edilme hakkı: Kadınlar, iş dünyasında kendilerini temsil etme ve karar alma süreçlerine katılma hakkına sahiptir. Kadın girişimcilerin seçimlerini erkek oda ve borsa başkanlarının karışmaması, kadınların kendi haklarına sahip olma ve kendi çıkarlarını savunma hakkını güvence altına alır.

Sonuç olarak, kadın girişimcilerin seçimlerini erkek oda ve borsa başkanlarının karışmaması, toplumsal cinsiyet eşitliği, adalet ve çeşitlilik ilkelerinin ihlal edilmemesi için önemli bir konudur. Kadınların iş dünyasında daha fazla temsil edilmesi, toplumsal kalkınma ve ekonomik büyüme için önemli bir adımdır.

 

Sonraki yazım: “O bizim başkanımız değil”

Görüşlerinizi Bildirin

UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış, Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

YAZARIN DİĞER YAZILARI